Investiční trhy

Pokud si rozebereme slovní spojení investiční trh, získáme slova investice a trh. Co je investice, víme všichni dobře, jedná se tedy o finance, které jsou vloženy do kapitálu.


Předmětem investic je vyšší zhodnocení peněz oproti jejich vkladu na bankovní účet. Trhem míníme určitý abstraktní prostor, kde se směňují peníze a statky. Celé je to tedy „místo“, které spravuje veškeré investice a kontroluje jejich průběh.

Investice si můžeme rozdělit na individuální a kolektivní. V rámci individuálního investování si sám investor určí cenu, čas a chod činnosti. Pro tento typ investování je nutné mít specifické znalosti a jistou zkušenost v administrativních a ekonomických záležitostech a v neposlední řadě pravidelně sledovat vývoj kurzů na burzách.

Co se týče investování kolektivního, je proces pro jednotlivé investory o poznání snazší. Jak plyne již z názvu, jedná se o celek tvořený souhrou dílčích investorů, který tvoří investiční fond, který je spravován jeho správcem. Jednotliví investoři se o průběh investic zajímat nemusí.Stačí si pouze zvolit investiční strategii, ve které se klient sám rozhodne, zda je ochoten při svých investicích méně či více riskovat za cenu možnosti vyšších výnosů nebo se naopak rozhodne pro konzervativní způsob investování s minimálním rizikem ztrát a nižším, ale stabilním výnosem. Další nesporné výhody jsou, že pokyny pro investice lze zadávat on-line z pohodlí domova a pokud naše investice trvá déle než 6 měsíců, jsou veškeré výnosy osvobozeny od daní.

Vzhledem k nízkým a navíc zdaněným úrokovým sazbám na vkladových, spořicích či podnikatelských účtech se forma zhodnocování volných prostředků formou investic na finančním trhu stává čím dál více atraktivnější. Většina tuzemských bank již má svoji investiční společnost nebo s některou investiční společností spolupracuje. Stačí tedy již jen vybrat tu, která vám bude nejvíce vyhovovat.